Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Kétszáz millió dolláros hitelt kap Szerbia a Világbanktól

2009.11.18. 15:34

A Világbank 200 millió dollár (134,5 millió euró, vagyis 35 milliárd forint) értékben hagyott jóvá hitelt Szerbia számára. A szerb kormányfő-helyettes tájékoztatása szerint az összeget az államháztartási hiány fedezésére fordítják.

A hitel az egyik első eredménye a Nemzetközi Valutaalappal kötött 2,9 milliárd eurós készenléti hitelmegállapodás sikeres revíziójának.

A világbanki hitel mellett Szerbia az EU-tól is vár egy rövid időn belül folyósítandó, 200 millió eurós makrofinanciális segélyt.

November elején sikeresen zárultak Szerbia és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőinek belgrádi tárgyalásai arról, hogy a balkáni ország igénybe veheti-e a részére biztosított készenléti hitel újabb részletét. Az IMF januárban 400 millió eurós hitelkeretet adott Szerbiának, majd ezt májusban 2,9 milliárd euróra növelte. A rendelkezésre tartott pénzből Belgrád eddig 788 millió eurót hívott le, hogy növelje a Szerb Nemzeti Bank valutatartalékait, s az összeget még nem költötte el.

Ahhoz, hogy az egyezség megszülessen, Szerbiának vállalnia kellett több megszorító intézkedést. Az állami alkalmazottak fizetésére és a nyugdíjakra kimondott moratórium jövőre is fennmarad, és elindítanak egy átfogó nyugdíjreformot, amely 2020-ban fejti ki teljes hatását.
A költségvetési takarékoskodás fenntartásával az állami kiadásokat tovább mérséklik.