Szilárda
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

A Gazprom bünteti Európát a kisebb gázfogyasztásért

2009.11.20. 13:33

Az idei első tíz hónapban 26,4 százalékkal, 74,5 milliárd köbméterre csökkent az orosz gáz ukrajnai tranzitja, a tavalyi megfelelő időszak 101,2 milliárd köbméteréről - közölte az ukrán üzemanyag- és energiaügyi minisztérium. Az európai országok energiafogyasztása erősen csökkent a válság miatt, az első kilenc hónapban - a tavalyi időszakkal összevetve - ennél is nagyobb arányú, 29,9 százalékos volt a visszaesés. Büntetést kell fizetniük az európai vásárlóknak, mert a vállaltnál kevesebb orosz földgázt vesznek az idén - közölte az orosz Gazprom vezető tisztségviselője korábban.

Szergej Cselpanov, az orosz cég gázexporttal foglalkozó vállalata, a Gazprom Export helyettes vezetője azt mondta, hogy az európai vásárlók 8-9 milliárd köbméterrel kevesebb orosz földgázt importálnak az idén az úgynevezett "take-or-pay", azaz a minimális gázmennyiség átvételéről szóló szerződésekben foglaltaknál. Szó nincs arról, hogy a Gazprom törölné a rögzítettnél alacsonyabb vásárlások utáni büntetést - jelentette ki Cselpanov, ennek mértékéről azonban nem nyilatkozott.

Ugyanakkor azt is  elmondta, hogy  kezd helyreállni a kereslet és a Gazprom 45 milliárd köbméter gáz exportjával számol a negyedik negyedévben és ezzel az egész évre vonatkozó 140 milliárd köbméter körüli exportterve is teljesülhet.

Korábbi adatok szerint a nyugat-európai országok az első félévben 29 százalékkal csökkentették az átvételt, s ezen belül Németország 44, Olaszország 34 és Franciaország 21 százalékkal kevesebbet vett át.

Bogdan Szokolovszkij, Viktor Juscsenko ukrán államfő energiaügyi megbízottja szerint félő, hogy Ukrajnának idén akár 8 milliárd dollár büntetést kell majd fizetnie a Gazpromnak, mert a vállaltnál lényegesen kevesebb gázt vásárolt. Ukrajna 31,667 milliárd köbméter orosz gáz idei szállítására szerződött, de csak 19 milliárd köbméterre tartott igényt az év eleje óta. Ukrajna idén az  eddig ténylegesen leszállított gázért 4,59 milliárd dollárt fizetett Szokolovszkij szerint.