Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Agrárkamarának tetszik a termékdíj-szabály

2009.11.27. 12:20

Adminisztrációs és költségterhektől mentesülnek, főként a kisebb agrártermelők, a környezetvédelmi termékdíj szabályainak módosításával - véli a Magyar Agrárkamara az általa kezdeményezett törvénymódosításról, pénteki közleményében. Úgy vélik, hogy a ma még hatályos szabályozás betartása szinte lehetetlen volt a termelőknek. A környezetvédelmi termékdíj bejelentési, nyilvántartási, bevallási és fizetési kötelezettségét januártól kevés adminisztrációval, átalányként teljesíthetik az érintettek, s évente csupán néhány ezer forintot kell fizetniük - sorolja az előnyök között a kamara.

A parlament a napokban módosította a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvényt. A még hatályos jogszabály szerint a mezőgazdasági vállalkozásoknak az általuk használt csomagolóanyagok után környezetvédelmi termékdíjat kell fizetniük, nyilvántartásokat kell vezetniük, illetve a VPOP-nál regisztráltatni kell magukat. Mivel a most alkalmazott rendszer 2003 óta él, - az elévülési időt is figyelembe véve - 5 évre visszamenőleg kell adatokat szolgáltatni és - ha kell - termékdíjat fizetni. Nem is a díj fizetése, hanem annak kizárólag elektronikus úton történő regisztrációját, nyilvántartásának vezetését, a VPOP felé történő adatközlést és a rendszer bonyolultságát tartották a legfőbb gondnak a termelők. Különösen a kistermelők, őstermelők, akik alig képesek maguk teljesíteni a követelményeket, esetenként még a könyvelőjük sem vállalja a termékdíj kötelezettséggel kapcsolatos adminisztrációs terheket - hangsúlyozza a kamara. A módosítást követően az átalányfizetést választók által fizetett termékdíj attól függ, hogy mennyi a gazdálkodó mezőgazdasági termelésből származó éves árbevétele. A 10 millió forint alattiak évente 2 ezer forintot, a 10-50 millió forint éves árbevételt elérőknek évente 7 ezer forint kell fizetniük, és 5 ezret azoknak a termelőknek, akik év közben vállnak kötelezetté és kérik a VPOP-nál az átalányt. A VPOP-hoz történő bejelentkezést egyszerűsített eljárásban kell majd megtenni, az átalányt pedig a tárgyévet követő március 31-ig kell megfizetni. Azok az agrárvállalkozások, amelyek évente 50 millió forintnál nagyobb árbevételt érnek el a mezőgazdasági termelésükből, nem vehetik igénybe az átalányhoz kapcsolódó kedvezőbb lehetőséget.