Soha nem lesznek vezetői az ÁSZ-nak

2009.12.11. 15:15 Módosítva: 2009.12.11. 15:57

Ismét nem tudtak megállapodni a pártok az Állami Számvevőszék elnökéről és alelnökeiről. Ma ülésezett a parlament költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságának eseti albizottsága, de nem jutottak eredményre a bizottság tagjai. A bizottság nyolc főből áll, ahhoz pedig, hogy valakit elnöknek vagy alelnöknek jelöljenek, legalább hat fő támogató szavazata kell. Ezt követően szavazna a parlament a jelöltekről, mindegyikük megválasztásához minősített többség, kétharmados támogatás kellene.

Tállai András, a szervezet vezetőit jelölő eseti bizottság fideszes alelnöke a testület zárt ülését követően elmondta az MTI tudósítása szerint: a Fidesz kizárólag Kovács Árpád elnöki, illetve Sepsey Tamás és Naszvadi György alelnöki egyszerre történő jelelölését volt hajlandó támogatni.

Kovács Tibor a bizottság szocialista elnöke hangsúlyozta: a Fidesz egy "mondva csinált" diktátummal érkezett az ülésre, szemben korábban hangsúlyozott javaslatával, amelyben támogatta Kovács Árpád elnöki jelölését.

A sikertelen bizottsági ülés következtében az Országgyűlés legkorábban februárban állíthat új vezetőket az ÁSZ élére, amennyiben ebből a célból nem hívnak össze rendkívül parlamenti ülést.

Az ÁSZ-nak hét éve nincsenek alelnökei, csütörtök óta pedig elnöke sem, mivel Kovács Árpád 12 éves mandátuma szerdán lejárt. Hogy ez mivel jár, mikor okoz problémát, és hogyan zajlik már évek óta ez a szappanopera, minapi cikkünkben részletesen írtunk.