Észtország jövőre kész az euróbevezetésre

2009.12.15. 16:24

Észtország hónapokon belül teljesítheti az euró bevezetéséhez szükséges feltételeket - közölte a balti állam központi bankjának vezetője kedden. Andres Lipstok azt mondta, hogy a bank számításai szerint Észtország tavasszal már megfelel valamennyi maastrichti kritériumnak.

Ezek között szerepel, hogy az infláció rátája nem lehet 1,5 százaléknál több a három legnagyobb árstabilitással rendelkező tagállam inflációs rátájának az átlagánál. A feltételek között szerepel még, hogy az éves államháztartási hiány nem haladhatja meg a GDP 3 százalékát, a bruttó államadósság nem lépheti túl a GDP 60 százalékát, és a hosszú távú hitelek kamatlába legfeljebb 2 százalékkal lehet több, mint a három legnagyobb árstabilitással rendelkező tagállam államkölcsöneinek átlagos kamatlába.

Az észt jegybank vezetője szerint az inflációs elvárásnak már novemberben eleget tett az ország, az államháztartási hiány az idén a GDP 2,8-2,9 százaléka, jövőre 2,7 százaléka lesz. Tallinn várhatóan 2010 májusában kapja meg a bizottsági engedélyt az euró bevezetéséhez, és 2011 januárjában csatlakozhat a most 16 tagú euróövezethez.