A csőd szélén a szlovén államvasút

2010.01.14. 16:08

Sürgős szanálásra szorul a szlovén államvasút: 80 millió eurós tavalyi mérleg szerinti veszteségével és 350 millió eurós adósságállományával gyakorlatilag a csőd előtt áll, ezt csak azért kerüli el, mert törvényileg kizárt az államvasút csődje. A vezetés most szanálási tervet készít elő a vasút megmentésére; az intézkedések sorában üzleti, pénzügyi és személyügyi szanálás egyaránt szerepel.

A költségek nagy részét a szlovén állam viseli: az adósságból 123 millió eurót átvesz. A múlt héten a kormány már egy 38,4 millió eurós pénzinjekcióval segítette a céget. A társaság maga 21 millió eurós megtakarítást tervez, és további 9 milliót takarít meg a már kialkudott bércsökkentéssel. Ezenkívül tízezer dolgozójából mintegy kétezret tervez kényszerszabadságra küldeni.

A szlovén állami vasúttársaságot 2004-ben már egyszer szanálták, ez azonban a vasút szerint csak részleges volt, 41 millió eurós mérleg szerinti veszteség gördült tovább. A szlovén közlekedési minisztérium várakozásai szerint a mostani szanálás a következő másfél év alatt lezajlik.