Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A csőd szélén a szlovén államvasút

2010.01.14. 16:08

Sürgős szanálásra szorul a szlovén államvasút: 80 millió eurós tavalyi mérleg szerinti veszteségével és 350 millió eurós adósságállományával gyakorlatilag a csőd előtt áll, ezt csak azért kerüli el, mert törvényileg kizárt az államvasút csődje. A vezetés most szanálási tervet készít elő a vasút megmentésére; az intézkedések sorában üzleti, pénzügyi és személyügyi szanálás egyaránt szerepel.

A költségek nagy részét a szlovén állam viseli: az adósságból 123 millió eurót átvesz. A múlt héten a kormány már egy 38,4 millió eurós pénzinjekcióval segítette a céget. A társaság maga 21 millió eurós megtakarítást tervez, és további 9 milliót takarít meg a már kialkudott bércsökkentéssel. Ezenkívül tízezer dolgozójából mintegy kétezret tervez kényszerszabadságra küldeni.

A szlovén állami vasúttársaságot 2004-ben már egyszer szanálták, ez azonban a vasút szerint csak részleges volt, 41 millió eurós mérleg szerinti veszteség gördült tovább. A szlovén közlekedési minisztérium várakozásai szerint a mostani szanálás a következő másfél év alatt lezajlik.