Felügyeleti biztosok az Általános Közlekedési Hitelszövetkezetnél

2010.01.19. 16:28

Tőkehelyzete rendezéséig felügyeleti biztosokat rendelt ki az Általános Közlekedési Hitelszövetkezethez (ÁKH) a PSZÁF.

Az ÁHK saját tőkéje a jegyzett tőke alá csökkent, ezért a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) határozatában arra kötelezte a hitelszövetkezetet, hogy legkésőbb 2010. május 31-ig a törvényi előírásoknak megfelelően rendezze tőkehelyzetét - közölte a PSZÁF. A felügyelet a jogszabályoknak megfelelő működés helyreállításáig, de legfeljebb egy évre felügyeleti biztosokat is kirendelt a hitelszövetkezethez, akik gondoskodnak a szövetkezet megfelelő működéséről.

Az ÁKH tőkehelyzete rendezéséig nem bonyolíthat le tulajdonosaival a részjegy összegének visszafizetésével kapcsolatos ügyleteket. A felügyelet egyúttal megtiltotta a hitelszövetkezet számára az újabb kockázatvállalással járó ügyletek kötését, vagy hitel- és kölcsönszerződésben foglalt határidők meghosszabbítását (a működést biztosító kötelezettségvállalások és a folyószámla-hitelek prolongálásának kivételével).

Az Általános Közlekedési Hitelszövetkezet mérlegfőösszeg alapján számított hazai piaci súlya a 2008. évi auditált adatok alapján nem éri el az egy ezreléket sem a felügyelet közleménye szerint.