Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Dollárban vesz fel hitel az ország

2010.01.26. 10:36

Az ÁKK Zrt. mandátumot adott a Citigroup és a Deutsche Bank pénzintézeteknek egy 10 éves, amerikai dollárban denominált benchmark kötvénykibocsátásnak a Magyar Köztársaság részére történő megszervezésére - tette közzé az Államadósság Kezelő Központ.

Múlt héten Oszkó Péter pénzügyminiszter road show-ra indult a Pénzügyminisztérium és az ÁKK Zrt. képviselőivel, ami egy esetleges devizakötvény kibocsátásának előkészítését tükrözte. A pénzügyi tárca vezetője külföldi tartózkodása alatt jelezte: nem kívánnak az eredetileg is jelzett másfél milliárd eurót meghaladó összeget bevonni a nemzetközi tőkepiacokról devizakötvény formájában. Az adósságkezelő tehát idén csak a lejáró devizaadósságot tervezi refinanszírozni annak érdekében, hogy elkerülje az adósságon belüli devizaarány emelkedését.

Nem véletlen, hogy a pénzügyminiszter az elmúlt hetekben indult feltérképezni a befektetői érdeklődést. Az elmúlt időszakban ugyanis sorra jelentek meg a feltörekvő piaci országok saját devizakötvényeikkel, az egyik legutóbbi siker Lengyelországból érkezett. Emellett igen kedvező fejlemény a kötvénykibocsátásokat illetően, hogy tegnap Görögország szintén rendkívül sikeres aukciót bonyolított le. Az 5 éves kötvényaukción az eladni tervezett 5 milliárd eurós pakettra több mint 25 milliárd eurónyi kereslet érkezett, így a görög állam 8 milliárd euróra emelte az elfogadott mennyiséget.

Az, hogy az eurózóna életképességéről szóló szerteágazó elemzői beszélgetések árnyékában ilyen komoly érdeklődés mutatkozik a legnagyobb problémákkal küzdő Görögország új papírja iránt, közép távon is lényeges nyugtató körülmény lehet, nemcsak a Görögország, hanem az egész eurózóna, sőt még a magas államadóssága küzdő Magyarország számára is.