Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Mindhárom nagy hitelminősítő megintett a portugálokat

2010.01.28. 14:56

Mindhárom nagy hitelminősítő újabb figyelmeztetést küldött tegnap és ma a portugál kormánynak arra, hogy hiteles lépésekkel minél hamarabb igyekezzen csökkenteni az államháztartás hiányát, illetve megállítani az államadósság felfutását. A hírekre a portugál államkötvénypiac most is érzékenyen reagált.

A Standards and Poor's elemzője arra hívta fel tegnap a portugál kormány figyelmét, hogy nemcsak a 2010-es államháztartási hiánycélját (8,3% a GDP arányában), hanem a következő hetekben megjelenő közép távú stabilitási programját is vizsgálja a hitelminősítési döntése előtt. Ráadásul egyelőre kételyei vannak azzal kapcsolatban is, hogy milyen intézkedésekkel tervezi idén 1%-ponttal faragni a deficitet a kormány a 2009-es becsült hiánymértékről.

A Fitch Ratings szintén szerdai figyelmeztetése szerint nagyobb az esély most arra, hogy leminősítik Portugáliát, mint arra, hogy nem, mivel a 2009-es államháztartási hiányszám csalódást keltő. Korábban ugyanis a portugál kormány "csak" 8%-os deficitről beszélt, a friss előrejelzésük viszont 9,3%.

Moody's Investors Service mai figyelmeztetése szerint hiteles államháztartási hiánycsökkentő programot kell letenni Portugáliának az asztalra ahhoz, hogy elkerülje a leminősítést.