Függetlenebb lesz a PSZÁF

2010.02.09. 16:36

Ez év január 1-től, visszamenőleg, az állami költségvetés Pénzügyminisztérium fejezetéből az Országgyűlés fejezetbe került át a Pénzügyi Szervezetek Állami felügyelete (PSZÁF) - az erről szóló kormányhatározat a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

Jogi helyzetét és gazdálkodását tekintve a felügyelet függetlensége jelentősen kibővült az átsorolással - kommentálta a változást Binder István, a PSZÁF szóvivője.

Az átsorolás alapja a PSZÁF törvény múlt év decemberi módosítása, amely a Pénzügyminisztérium szervezetéből autonóm államigazgatási szervé alakította át a felügyeletet. A módosítás mondta ki azt is, hogy a PSZÁF önállóan működő és gazdálkodó közhatalmi költségvetési szerv, amelynek költségvetése az Országgyűlés költségvetési fejezetén belül önálló címet képez. A felügyelet költségvetésének kiadási és bevételi főösszegei kizárólag az Országgyűlés által csökkenthetőek.

A felügyelet elnöke a szervezet tevékenységéről a tárgyévet követő év május 31-ig beszámol az Országgyűlésnek, illetve külön felkérésre tájékoztatást ad az Országgyűlés illetékes bizottságának. A felügyelet elnökét a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök, a felügyelet két alelnökét - az elnök javaslatára - a miniszterelnök nevezi ki hat évre.

A PSZÁF idei költségvetésnek bevételi oldala 10,1 milliárd forint. A kiadási oldalon ebből 5 milliárd a személyi juttatás, 1,4 milliárd annak a járuléka, a dologi kiadásokra 2,7 milliárd, míg beruházásra 540 millió forint áll rendelkezésre.