Gellért, Mercédesz
12 °C
22 °C

Újabb IMF-hitelrészlet Romániának

2010.02.20. 14:11

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) pénteken bejelentette, hogy az igazgatótanács jóváhagyta a Romániának nyújtott készenléti hitel újabb, 3,32 milliárd dolláros részletét. Az újabb részlet folyósításával a hitelprogram keretében Románia így csaknem 12,6 milliárd dolláros IMF-kölcsönben részesül. A készenléti hitel teljes összege 17,45 milliárd dollár.

Az IMF, a Világbank és az Európai Unió 2009 májusában 20 milliárd eurós kölcsönt hagyott jóvá, hogy segítséget nyújtson az unió hetedik legnépesebb tagállamának a gazdasági recesszióból való kilábaláshoz.

John Lipsky, az IMF vezérigazgató-helyettese üdvözölte, hogy a román vezetés "a nehéz politikai és gazdasági körülmények" ellenére az IMF-fel kidolgozott program megvalósítása mellett döntött. Lipsky emlékeztetett, hogy Romániának jelentős költségvetési kihívásokkal kell szembenéznie, és felszólította a bukaresti vezetést a költségvetési hiány csökkentésére az euró bevezetésének kritériumai teljesítése érdekében.

Az IMF várakozása szerint Romániában 2010-ben a hazai össztermék 1,3 százalékos növekedése várható a tavalyi becsült 7 százalékos GDP-csökkenés után.