Csak külön kérésre utalja vissza az APEH a hipa-előleleget

2010.03.17. 17:16

A március 15-vel esedékes helyi iparűzési adó (hipa) előleget többen tévesen az adóhatóságnak fizették be, az összeg visszautalása azonban nem automatikus, kérni kell az APEH-tól. A 2010. március 15-én esedékes helyi iparűzési adóelőleget az állandó telephelyhez kötött tevékenységet folytató adózóknak még az önkormányzati adóhatósághoz kellett befizetniük az önkormányzat által kibocsátott fizetési meghagyás alapján, hívja fel a figyelmet az APEH.

Azok tehát, akik az előleget az elmúlt napokban az adóhatóságnál rótták le, rosszul jártak el. Az APEH azonban a tévesen befizetett összegeket csak kérelemre tudja visszautalni, amit az 1017. számú kérelem benyújtásával lehet kezdeményezni. A visszautalást abban az esetben teljesíti az állami adóhatóság, ha az adózónak nincs az APEH-nál nyilvántartott köztartozása.

A március 15-én fizetendő előlegen túl a tavalyi évről szóló bevallást, és az adókülönbözet elszámolását is az önkormányzati adóhatóság felé kell még teljesíteni 2010. május 31-ig. A 2010. szeptember 15-ig esedékes hipa előleget viszont már az állami adóhatósághoz kell befizetni, és a 2010. évi feltöltési kötelezettséget, annak bevallásával együtt szintén az állami adóhatósághoz kell teljesíteni 2010. december 20-ig, közölte az APEH.