Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Kivégezték a balul sikerült észak-koreai pénzreform atyját

2010.03.18. 06:43

Észak-Koreában kivégeztek egy korábbi, magas rangú kommunista vezetőt, mert őt tették felelőssé az ország tavalyi, balul sikerült pénzreformjáért, közölte csütörtökön a Yonhap szöuli hírügynökség. A hírt dél-koreai hivatalos források egyelőre nem erősítették meg.

Az észak-koreai fizetőeszközt tavaly novemberben 1:100 arányban denominálták, hogy letörjék a feketekereskedelmet, és a kötelező beváltás révén megfosszák tőkéjüktől az árucsempészeket. Hasonló pénzreformot utoljára 1959-ben hajtottak vége Észak-Koreában. Az észak-koreai pénz, a von újraértékelése miatt azonban megbénult az utcai piacok áruellátása, az árak az egekbe szöktek, a reform nyomán áruhiány keletkezett, és zavargások törtek ki az országban.

Mindennek következtében előbb menesztették Pak Nam Git, a kommunista Koreai Munkapárt pénzügyi és tervezési osztályának vezetőjét, a pénzreform atyját, majd pedig - mint a Yonhap írta - a múlt héten Phenjanban ki is végezték.

Észak-Koreában az elmúlt hónapokban újra kinyitott több száz piac, de a termékek árai emelkednek, és a választék is szegényes.