Jolán
7 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Az OTP Bank már nem tartozik az államnak

2010.03.22. 20:24

Az OTP Nyrt. visszafizette annak az összesen 1,4 milliárd euró állami hitelnek a fennmaradó, 700 millió eurónyi részét, amelyet a magyar állam a bankkal 2009. március 26-án létrejött kölcsönszerződés alapján két részletben folyósított, közölte a pénzintézet hétfőn a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Az eredeti kondíciók alapján a hitel törlesztése 2011 februárjától 8 egyenlő részletben történt volna, de az első előtörlesztés már 2009 novemberében megtörtént, olvasható a közleményben.

A hitelmegállapodás aláírásakor mind a Pénzügyminisztérium, mind pedig az OTP Bank célja az volt, hogy a globális pénzügyi válság mélypontján többletforráshoz juttassák a magyar vállalkozásokat. Hozzáfűzik: az OTP Bank a vállalkozók egy szélesebb körének kielégítését a bank saját, 6 milliárd eurót meghaladó likviditási tartalékai terhére biztosította.

Tavaly az OTP Bank 248 milliárd forint összegű hitelt helyezett ki a magyar kis-, közép- és nagyvállalatok részére. Ennek eredményeként az árfolyamszűrt mikro- és kisvállalkozói hitelállománya mintegy 5 százalékkal, a közép- és nagyvállalati állomány pedig 8 százalékkal nőtt 2008-hoz képest.

2010 eddig eltelt időszakában a bank 34 milliárd forintot helyezett ki a szektorban, és az állami hitel visszafizetése ellenére 2010 folyamán tovább kívánja növelni a hazai vállalkozói kör felé fennálló hitelállományát - hangsúlyozzák a közleményben.