Erősödik a növekedés az euróövezet szolgáltatási szektorában

2010.04.07. 12:02

Két és fél éve a legerősebb ütemű volt a növekedés az euróövezet szolgáltatási szektorában márciusban: a Markit kutatóintézet szerdán ismertetett beszerzési menedzser indexe 54,1 pontra nőtt a februári 51,8 pontról, és ezzel immár hetedik hónapja áll az 50 pontos értékhatár fölött, az ágazat bővülését jelezve. Az elemzők 53,7 pontot vártak márciusra.

Az ütem nemcsak 2007 novembere óta a leggyorsabb, de elemzők szerint az euróövezeti konjunktúra szempontjából az is figyelemre méltó, hogy mind a négy nagy euróövezeti gazdaság - a német, a francia, az olasz és a spanyol - szolgáltatási szektora bővülést mutat, sőt a spanyol két éve először indult növekedésnek.

A legnagyobb euróövezeti gazdaságban, Németországban az átfogó mutató 54,9 pontra nőtt a februári 51,9-ről, Olaszországban az index mintegy két és féléves csúcsra jutott, 55,3 pontra az előző havi 50,8-ről. Spanyolországban két éve először jelzett ágazati bővülést a mutató: 51,3 pontra nőtt a februári 47,1 pontról. Ugyanakkor Franciaországban - bár továbbra is 50 pont fölött van - valamelyest tovább lassult a növekedés: immár negyedik hónapja mutat folyamatos, bár kismértékű lassulást az index, amely 53,8 pontra gyengült az előző havi 54,6-ról, és ezzel tavaly szeptember óta a legalacsonyabb értékre csúszott vissza.

A néhány napja közzétett feldolgozóipari mutatóval összevetve az euróövezeti szolgáltatási ágazat növekedése kissé elmarad a feldolgozóiparétól: utóbbiban a beszerzési menedzser mutató 40-havi csúcsértékkel 56,6 pontig jutott. Az euróövezeti szolgáltatási mutató ugyanakkor az amerikaitól is elmaradt: az Egyesült Államok szolgáltatási szektora 55,4 pontos indexértékkel zárta a márciust. A feldolgozóipari és szolgáltatási indexek összesítésével számolt átfogó euróövezeti beszerzési menedzser mutató ezzel - 2007 augusztus óta a legmagasabb szintre emelkedett - 55,9 pontot ért el, a februári 53,7 pont után. Az elemzők az összetett indexre 55,5 pontot vártak.