Hatályos a lakásárverezést módosító kormányrendelet

2010.04.14. 08:18

Hatályba lépett a lakásárverezést módosító kormányrendelet, amely szerint a lakásokat ezentúl csak az APEH Elektronikus Árverési Felületén lehet árverezni, de nem olcsóbban, mint a becsérték 70 százaléka. A kormány múlt szerdai ülésén döntött a kérdésben.

A lakás tulajdonosát az árverezésről az esemény előtt 30 nappal kell értesíteni. Árverést csak önálló bírósági végrehajtó, vagy - a felszámolás keretében - a felszámoló kezdeményezhet. A végrehajtók nevét, címét a PSZÁF közzéteszi a honlapján. Az APEH az ingatlan becsértékét összeveti a saját összehasonlító értékadataival, és ha bűncselekményt gyanít,  értesíti a nyomozóhatóságot. Ha mindössze annyi a gond, hogy a becsérték 30 százalékkal kisebb az APEH adataiból következőnek, akkor az adóhatóság nem tűzi ki az árverést. Ekkor a végrehajtó költségén az adóhatóság kér fel szakértőt, és annak a becsértékén lehet kitűzni az árverést.

Az APEH a beérkezés után 5 napon belül teszi közzé az árverési hirdetményt úgy, hogy azt - a közzétételtől számítva - 45-60 napon belül tartják meg. Az árverés 3 napig tart, a licitálóknak a becsérték 2 százalékát kell előlegként letenniük. A szerdától hatályba lépő új szabályokat a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.