Nyugdíjpénztárakat bírságolt a PSZÁF

2010.05.19. 21:03

Több nyugdíjpénztárat is megbírságolt különböző hiányosságok miatt a napokban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). A legnagyobb bírságot az AEGON Magyarország Önkéntes és Magánnyugdíjpénztárra rótta ki a felügyelet, amelynek magánpénztári ágát 5 millió, önkéntes ágát pedig 2 millió forintra büntette, s határozatában a hiányosságokat tíz sűrűn teleírt oldalon részletezte.

Az ING Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár önkéntes pénztári ágazatát 1,5 millió forintos bírsággal sújtotta a felügyelet, egyben felszólította arra, hogy a jövőben a felügyelet előzetes engedélye alapján vezesse be az önkéntes pénztári ágazatban működtetett választható portfóliós rendszer módosítását, az engedély kézhezvételét követő hatállyal, ugyanis a szabályozás szerint e portfólió működtetése és módosítása felügyeleti engedélyhez kötött.

Hasonló probléma volt a Generali Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár önkéntes ágánál is, amelyet 1 millió forintra bírságolt a PSZÁF, és kötelezte arra, hogy az önkéntes pénztári ágazatban működtetett választható portfóliós rendszer módosítását a felügyelet előzetes engedélye alapján vezesse be. Kötelezte a Generalit arra is, hogy az önkéntes pénztári ágazatban bevezetett ELDORADÓ FIX elnevezésű portfólióba további tagokat kizárólag a felügyelet választható portfóliós rendszer módosítását engedélyező határozatának kézhezvételét követően vegyen fel.

Egymilliós bírságot kapott az MKB Nyugdíjpénztár önkéntes ágazata is, amelynek intézkedési tervet kell készítenie a választható portfóliós, az elszámoló egységes és az új nyilvántartó rendszerre történő átállással kapcsolatos hibák, hiányosságok rendezésére. Felszólította az MKB klasszát arra is a felügyelet, hogy tagi elszámolások során a jogszabályban előírt határidőket tartsa be.