Edina
2 °C
15 °C

Kihirdették a román megszorításokat

2010.06.30. 10:06

Traian Basescu román államfő aláírta a két törvénytervezetből álló, Romániában takarékosságinak nevezett törvénycsomagot, amely szerint egyebek között 25 százalékkal csökkennek a közalkalmazotti bérek. Az államfő mindkét jogszabályt szinte azonnal aláírta, miután a parlament összhangba hozta a két tervezetet a román alkotmánybíróság múlt héten megfogalmazott kifogásaival.

A taláros testület megállapította, hogy alkotmányellenes a nyugdíjak 15 százalékkal való csökkentése, akárcsak a bírók, az ügyészek és az alkotmánybírósági tagok kiemelt nyugdíjainak az újraszámítása. A román kormány ezért volt kénytelen 24 százalékra emelni az áfát a korábbi 19 százalékos szintről. Ezt az intézkedést sürgősségi kormányrendelet révén hozta meg a kormány, a rendelet már meg is jelent a hivatalos közlönyben. Az ellenzék nem gördített akadályt a két törvénytervezet gyors módosítása elé, és szinte egyhangúlag elfogadta a két jogszabályt, lehetővé téve, hogy azok minél hamarabb életbe lépjenek.

Mindez azt jelenti, hogy a takarékossági csomag, akárcsak az áfa-emelés már július elsejétől életbe léphet. Alkalmazásuk sikerességétől függ ugyanis, hogy Románia megkapja-e a Nemzetközi Valutaalaptól a tavaly kötött 20 milliárd euró értékű többoldalú nemzetközi hitelmegállapodás soron következő, 850 millió eurós részletét.