Elmaradt a Fidesz nagy indulása

2010.07.05. 12:27 Módosítva: 2010.07.05. 12:46
Eddig kifejezetten kevés tényleges gazdaság- és társadalom-átalakító döntés született, a kormánytöbbség döntően hatalma kiterjesztésére használja kétharmados felhatalmazását - mondta Tölgyessy Péter az MR1 reggeli műsorában. A Fidesz sikeresen elszakadt korábbi azonnali radikális adócsökkentési ígéreteitől. A kormány az elődje által hátrahagyott csontvázakra hivatkozó mozgástér-bővítési kísérlete ugyan látványosan kudarcot vallott, mégis Orbán Viktor 29 pontjával fenntartotta cselekvőképessége hitét.

A bankok minden kormányzati intézkedés ellenére valószínűleg igyekeznek majd a tizennégyszeresére ugrott különadó-terhüket szétteríteni az egész gazdaságra. Az elvárt hiánymutatót így a kormány főleg nem kiadáscsökkentéssel, hanem inkább adóemeléssel teljesíti, márpedig ez aligha segíti a gazdasági növekedést - magyarázta Tölgyessy Péter.

Az új hatalom váltig új közgazdasági filozófiáról beszél, amely szerinte növekedés- és nem pénzközpontú, de hogy mit is jelent ez pontosan a törvények és költségvetési döntések nyelvén, arról keveset tudni. Még az is kérdéses, miként rakja össze a következő év költségvetését a kormány. Ha bejelentéséhez híven úgy akar áttérni az egykulcsos adózásra, hogy közben senkinek se romoljon a helyzete, akkor a jelenlegi számok mellett nincs meg a magasabb adókulcs teljes eltörlésének a fedezete. Talán ezért is lazítana a Fidesz több ponton az államháztartás átláthatóságát nemrégen erősítő szabályok előírásain: a gazdasági miniszter nyilatkozata szerint a kabinet a jóváhagyottnál nagyobb költségvetési hiányt és hitelfelvételt szeretne elfogadtatni jövőre a Nemzetközi Valutaalappal.

Az elemző szerint a 29 pont a kormány minden kommunikációs ügyessége ellenére sem lendíti lényegileg más pályára a magyar gazdaságot. Az induló nagy ugrás elmaradt: már biztosan nem lesz a roosevelti első száz nap törvényeihez fogható nagyszabású társadalom-átalakító javaslatsor.