József, Bánk
-7 °C
0 °C

Indul a szaharai áram Európába projekt

2010.07.09. 17:12

Indul a Desertec elnevezésű kezdeményezés, amelynek célja, hogy az évszázad közepére Észak-Afrikában termelt árammal fedezze Európa az áramszükségletének 15%-t. Az első lépés egy erőműpark felépítése a marokkói sivatagban - írta a Handelsblatt.

A német üzleti lap pénteki számának Paul van Son, a Desertec vezetője elmondta: Marokkóban egy több technológiát alkalmazó létesítményt terveznek, amely szél- és napenergiával termel majd áramot. Jelenleg alkalmas helyszínt keresnek az erőműparknak, amelynek kapacitása 500-1000 megawatt között lesz, így nagyjából egy széntüzelésű erőmű termelésének megfelelő mennyiségű energiát állít elő.

A környezetbarát technológiával termelt sivatagi áram a Marokkó és Spanyolország közötti vezetéken érkezhet Európába. A kísérleti projekt célja az, hogy igazolja a Desertec életképességét.

A kezdeményezés tavaly indult, 17 német társaság, köztük az E.ON energiakonszern és a Münchner Rück viszontbiztosító részvételével. A közös alapítású társaság elképzelése szerint 2050-ben megújuló forrásokat felhasználó észak-afrikai erőművek fedezik majd az európai áramszükséglet 15 százalékát, és termelnek a helyi piacra is.

Paul van Son szerint a vízióból 2012-re lehetnek konkrét tervek. A környezetbarát áramtermelés költségei a következő 10 évben várhatóan 50 százalékkal csökkennek, miközben a kőolaj ára emelkedik.

A nagyobb kihívás a beruházáshoz kedvező környezet kialakítása, az európai és az észak-afrikai kultúra és érdekek egyeztetése, a két térség közti áramszállító infrastruktúra kiépítése és az észak-afrikai országok meggyőzése a Desertec hasznosságáról. „Számos államban szabadulni akarnak az olaj- és földgázfüggőségből. Tunézia, Líbia, Egyiptom, Algéria vagy éppen Marokkó mind-mind érdeklődik a kezdeményezés iránt" - mondta a szakember.