Géza
-12 °C
-4 °C

A vébécím jó a válság ellen

2010.07.12. 15:15

A lehető legjobbkor jött a futball- világbajnoki cím a komoly pénzügyi gondokkal küszködő Spanyolországnak. Elemzők szerint a GDP akár 0,7 százalékkal is több lehet jövőre a győzelemnek köszönhetően. Legalábbis azokban az országokban, amelynek válogatottja megnyerte a világbajnokságot, a következő esztendőben átlagosan 0,7 százalékkal gyorsabban nőtt a hazai össztermék, mint amire korábban számítottak.

A világbajnokság alatt eleve megnőtt az éttermek, szórakozóhelyek forgalma, nőtt a VB-vel kapcsolatos cikkek – nemzeti zászlók, trikók, egyéb nemzeti szimbólumok, ajándéktárgyak – eladása. A győzelem még inkább meghozta a spanyolok kedvét, és "nagyobb lett a mellényük is", ami pszichológusok szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben sokkal jobb teljesítményre sarkallhatja a spanyolokat, akiknek az önbizalmát igencsak megtépázta a válság.

A pozitív hangulatváltás nyomán Spanyolország jobb színben tűnhet fel a nemzetközi cégek és a tőkepiacok szemében is. Mindez meghozhatja a várva várt növekedést az országnak: elemzők szerint a GDP negyed százalékpontos extra bővülése azt jelentené, hogy a várt zsugorodás helyett az év egészében nőne a gazdaság. Különösen a több sebből vérző spanyol idegenforgalomnak jön jól a világbajnoki győzelem.