Elkerülhetetlen a nyugdíjkorhatár emelése Szlovákiában

2010.07.13. 13:38

A demográfiai mutatók miatt elkerülhetetlennek tűnik a nyugdíjkorhatár emelése Szlovákiában - írja az Új Szó című pozsonyi napilap.

A népszerűtlen lépést, kormányösszetételtől függetlenül, előbb-utóbb meg kell tenni Szlovákiában, hiába ígérte az előző kormányfő, Robert Fico, hogy ha ismét hatalomra kerül, nem emelik a nyugdíjkorhatárt. A szlovákiai magyar napilap szerint a kérdés csak az, hogy már ebben a parlamenti ciklusban emelik a nyugdíjkorhatárt, vagy esetleg még néhány évet késhet a szükségszerű intézkedés. A jelenlegi kormánykoalíció pártjai már a választások előtt arról beszéltek, hogy az emelés elkerülhetetlen lesz.

Szlovákiában a mai negyvenesek, de akár az ötvenes éveik elején, közepén járók is szinte biztosak lehetnek abban, hogy legkorábban 65 éves korukban mehetnek majd nyugdíjba. A negyveneseknek és a fiatalabb korosztályoknak pedig igen nagy esélye van arra, hogy 67 vagy akár 70 éves korukban vonuljanak nyugállományba. A férfiak és a nők esetében jelenleg egységesen 62 év a nyugdíjkorhatár Szlovákiában.