A felére csökkent a spanyol deficit

2010.09.01. 16:19

Spanyolországban már érezhető az adóemelések és a megszigorító intézkedések hatása. Júliusban az egy évvel korábbi felére csökkent a költségvetésnek a GDP-hez viszonyított hiánya, azaz 2,4 százalékra a tavaly júliusi 4,8 százalékról - tette közzé a pénzügyminisztérium szerdán.

Mindamellett ebben az adatban még nincsenek benne a helyi önkormányzatok kiadásai, holott a kormány nagyon számít a helyi szintű megtakarításokra azért, hogy megvalósíthassa a kitűzött célt: a GDP-arányos hiány 3 százalékra való leszorítását 2013-ban a tavalyi 11,2 százalékról.

A szocialista vezetésű kormány a költségvetési megszorítások keretében egyebek mellett megemelte az áfát, megkurtította az adókedvezményeket, csökkentette a vezetői pozíciók számát a spanyol állami vállalatoknál, többet felszámoltak, karcsúsították a központi igazgatást is a minisztériumokban. Csökkentették az állami alkalmazottak bérét, felfüggesztették a nyugdíjak inflációkövető emelését, visszafogták a beruházásokat és a regionális kormányzatok finanszírozását. Tervezik a nyugdíjkorhatár 65-ről 67 évre emelését is.