Business Talks '24
Üzleti konferencia
Az idei szőlő termésmennyisége mintegy 20-25 százalékkal kevesebb a tavalyinál, ennek következtében a mintegy 400 ezer tonna szőlőmennyiségből várhatóan kevesebb mint 3 millió hektoliter újbor készül az idén - mondta Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára. A szakember erről azt követően nyilatkozott, hogy elkészült a HNT által végzett idei hivatalos termésbecslés, amelyet átadtak a szaktárcának. Horváth Csaba jelezte: a kedvezőtlen időjárás, valamint a növényvédelmi munkák eltérései miatt jelentős különbségek alakultak ki az egyes magyar borvidékek között. Példaként említette a kunsági borvidéket, ahol az idén a felét szüretelhetik a szőlőkben, mint a múlt évben, míg a villányi borvidéken csak mintegy 10-15 százalékkal kisebb a termés a tavalyinál. A főtitkár arról is szólt, hogy az idei bor mustfoka mintegy 2 mustfokkal kisebb az előző évinél. Az érett szőlő mustfoka általában 17-19 mustfok között van. Így az idei évjárat általában frissebb, savasabb, szaknyelven "gerincesebb" bor lesz - tette hozzá. A szüretet augusztus végén kezdték el a szőlős gazdák, és várhatóan szeptember végén, október közepén fejeződik majd be a főszüret az időjárástól függően, de egyes fajtáknál a szüreti munkák akár novemberig is eltarthatnak - közölte Horváth Csaba.
Business Talks '24
Üzleti konferencia