Erik, Alexandra
8 °C
18 °C

Még tart az építőipari krízis

2010.09.19. 09:00

Kevesebb mint a felére csökkent augusztusban a fizetésképtelenségi eljárások száma az építőiparban az előző havihoz képest az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint, éves összehasonlításban azonban továbbra is gyors növekedés tapasztalható, vagyis csak látszólag enyhül a krízis az  ágazatban.

Augusztusban 189 céget vontak felszámolás alá, 204-gyel kevesebbet, mint júliusban, az idei év eddigi "legpusztítóbb" hónapjában - közölte az Opten. Sőt, augusztus az egész évet tekintve is a legalacsonyabb havi értéket hozta.

Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója szerint nem szabad túlértékelni az augusztusi számokat, ilyenkor ugyanis a szabadságolások miatt hagyományosan kevesebb cégbírósági eljárás indul, mint a többi hónapban. Az ágazat javuló trendjéről nem lehet beszélni, mert az egy évre visszatekintő 37,9 százalékos növekedés ijesztően magas, még a júliusi 35,5 százalékos mutatót is felülmúlja, az első féléves bedőlési tempót pedig több mint kétszeresen haladja meg.

A válság által leginkább sújtott ágazat mutatói az Opten közleménye szerint augusztusban - idén első ízben - jobbak voltak, mint a nemzetgazdaság egészének adatai. A gazdaság egészében ugyanis 50 százalékkal több felszámolási eljárást indítottak a hitelezők az egy évvel korábbinál. Ez azonban semmiképpen sem az építőipar állapotának javulását jelenti, sokkal inkább a nemzetgazdaság egészének "hozzáromlását".

A júliusi rekordszámot követően a végelszámolások is csökkentek. A nyolcadik hónapban 150 cég tulajdonosai döntöttek a bezárás mellett, ez 76-tal kevesebb, mint júliusban. Ugyanakkor az egy évvel korábbihoz képest ez 48,5 százalékos növekedés, szemben a júliusi 17,7 százalékos bővüléssel. Idén eddig összesen 1.504 építőipari vállalkozás döntött tevékenysége megszüntetése mellett, míg tavaly augusztus végéig 1.299.

Az ágazat hígulása nem lassul. Bár a végelszámolások számának gyors növekedése erre utalhatna, az új cégek alapításának ugyancsak gyors tempója érvényteleníti ezt a hatást. Augusztusban 467 új építőipari vállalkozást alapítottak, ami 34,2 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Az ágazatban tehát nemhogy nem mérséklődik a cégek és tulajdonosok "jövés-menése", hanem egyre nagyobb a fluktuáció - júliusban ugyanis 22 százalékkal több új céget jegyeztek be, mint egy évvel korábban. Csorbai Hajnalka szerint az ágazat továbbra is egyik kedvenc terepe azoknak a vállalkozóknak, akik már-már üzletszerűen hagynak hátra maguk mögött üres, adóssággal terhelt cégeket.