Salamon
0 °C
13 °C

Kisebb lehet a jövő évi gazdasági növekedés

2010.09.29. 12:08

A gazdaság növekedési feltételei rosszabbak a korábban feltételezettnél, ezért a GKI Gazdaságkutató Zrt. 3 százalékról 2,5 százalékra csökkentette jövő évi növekedési prognózisát, az idei évre szóló előrejelzés 1 százalék maradt - jelentette be Vértes András, a GKI elnöke szerdán sajtótájékoztatón. A GKI idei harmadik előrejelzését ismertetve elmondta: azt feltételezik, hogy a kormány lényegében teljesíteni fogja a jövő évi 3 százalék alatti hiánycélt, az államháztartási hiány mintegy 1 százalékpontos javulásának fedezetét a GDP várhatóan 2,5 százalékos növekedése önmagában megteremti, de komoly adócsökkentés esetén a 3 százalék alatti deficitcél elérése jelentős kihívás.

Az ország piacról való finanszírozása 2011-ben megoldható a GKI szerint, de drágább és kockázatosabb, mint az IMF védőernyőjével, hacsak nem sikerül a bizalmat más módszerekkel - például valódi strukturális reformokkal, az ERM-2 rendszerbe való belépéssel, hiteles euró-csatlakozási program elfogadásával - jelentősen növelni.
A hiteladósoknak a legtöbbet a pénzpiaci bizalom helyreállításával, a kockázati felárak csökkentésével, az ehhez hiteles reformokat megvalósító gazdaságpolitikával lehet segíteni - mondta a GKI elnöke.