Két fúziót engedélyezett a GVH

2010.10.12. 10:12

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) két céges felvásárlást, illetve összefonódást engedélyezett. Így a Třinecke Železárny a.s. (Třinecke)  az Encanso Trading Limited-del (Encanso) kötött szerződése értelmében megszerezheti a „D&D” Drótáru Ipari és Kereskedelmi Zrt. (D&D) részvényeinek 100 százalékát.

A Třinecke az acéltermékekkel foglalkozó, Magyarországon közvetlen jelenléttel nem rendelkező Moravia-csoport tagja, amely export révén szereplője a magyar piacnak.  A GVH szerint az összefonódás horizontális hatással jár, hiszen a Třinecke és a D&D azonos érintett piacon tevékenykedik. Ugyanakkor, mivel a felek együttes piaci részesedése nem éri el a 15 százalékot, az összefonódás nyilvánvalóan nem járhat káros versenyhatásokkal.

Megszerezheti a Copé Vagyonhasznosító és Szolgáltató Zrt. (Copé) is a Rákosmenti Vagyonkezelő és Szolgáltató Kft. (Rákosmenti Kft.) üzletrészének 100 százalékát a GVH döntése szerint. A Copé a Nyírzem Zrt. által irányított vállalatcsoport része, melynek fő tevékenysége a napi fogyasztási cikkek kiskereskedelme. A Copé főként a Nyírzem-csoporton belüli tagvállalatok részére történő ingatlanok bérbeadásával foglalkozik a csoport tevékenysége által érintett dunántúli megyékben.