Tőzsdére vinnék a Rosznyeftet

2010.11.23. 15:57

Oroszország azt tervezi, hogy tőzsdére viszi az ország legnagyobb olajtermelő cége, a Rosneft (Rosznyeft) részvényeinek 15 százalékát, további 10 százaléknyi hányadát pedig részvénycsere révén értékesíti 2015-ig - közölte az orosz gazdasági minisztérium kedden. Az orosz kormány öt év alatt 50 milliárd dollár bevételt vár a legnagyobb állami tulajdonú vállalatok és bankok részleges privatizálásából, amit az államháztartási hiány csökkentésére fordít.

A Rosneft harmadik negyedévi adózott eredménye több mint a duplájára nőtt az egy évvel korábbinak, elsősorban a magasabb olajár és a termelés bővítésének eredményeként. A szeptember végén záródott negyedévben a Rosneft profitja 2,57 milliárd dollárra emelkedett az amerikai számviteli szabvány (GAAP) szerint, az egy évvel korábbi 1,17 milliárd dollárról.

A cég napi 2,332 millió hordó kőolajat bányászott a harmadik  negyedévben. A Rosneft most azzal számol, hogy az idei termelése 5,5-6,0 százalékkal haladja majd meg a tavalyit a korábban várt 4,5 százalékos növekedés helyett.