Közel a megállapodás az oroszokkal a Mol-ügyben

2010.11.26. 15:58

Orbán Viktor jövő hónapban esedékes moszkvai látogatásán pont kerülhet az orosz Mol-részesedés kérdésének végére - írja a Reuters Martonyi János külügyminiszter mai nyilatkozatára hivatkozva. A külügyminiszter külföldi újságíróknak elmondta, hogy a következő moszkvai látogatáson több folyamatban lévő gazdasági ügyet is megvitatnak majd.

Mint ismeretes, az orosz Szurgutnyeftyegaz 21%-os részesedéssel rendelkezik a Mol-ban és közölte, hogy megtartaná a tulajdonrészt, mint stratégiai befektető. Viszont a MOL szerint stabilabb helyzetet jelentene, ha magyar kézbe kerülne a 21%-os részesedés.

Martonyi János optimizmusának adott hangot ma azzal kapcsolatban, hogy közel van a két fél a megállapodáshoz nemcsak a Mol, de a Malév helyzetét illetően is - tudósít a Reuters. Tegnapi hír volt, hogy Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter szerdai moszkvai tárgyalásain abban állapodott meg orosz partnereivel, hogy lezárják a Malévot érintő eddigi együttműködést, és szakértői tárgyalások során rögzítik a pénzügyi elszámolás módját.