Hatmilliárd forint a berhidai ipartelep kármentesítésére

2010.12.03. 12:31

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) nyerte a berhidai ipartelep kármentesítésére kiírt pályázatot, az egykori gyártelepet 6,4 milliárd forintos beruházás keretében tisztítják meg a szennyező anyagoktól.

A beruházás az Európai Unió 100 százalékos támogatásával, önrész nélkül valósul meg, a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretén belül.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) azt közölte, hogy az egykori Peremartoni Ipari Vállalat területének mentesítésére kiírt pályázat projektgazdája, az MNV Zrt. most a projekt előkészítésére kapott 178 millió forintos támogatást. A beruházás előkészítése 2012. augusztusig készül el, az egykori ipartelep teljes kármentesítése 2015. márciusra fejeződhet be.

A projekt leírása szerint a Veszrpém megyei Berhida peremartoni városrészében található iparterületen 1922 és 1992 között folytattak ipari robbanóanyag-gyártási tevékenységet, amely később folyékony műtrágya-gyártással és kénsav előállítással bővült. Az állami vállalat azonban 2002-ben jogutód nélkül megszűnt, az ipari park területén jelenleg 30 vállalkozás működik, az állami vállalat felszámolójától vásárolt telephelyeken.