Utalja az IMF a görögöknek a következő részletet

2010.12.19. 18:40

Görögország vasárnap üdvözölte, hogy megkapja a Nemzetközi Valutaalap (IMF) készenléti hitelkeretének harmadik, mintegy 2,5 milliárd dolláros részletét, miután teljesítette a feltételeket a legutóbbi felülvizsgálat szerint. Ennek kapcsán a görög kormányfő bejelentette, hogy egymillió aláírást tervez összegyűjteni az unióban, hogy támogatást szerezzen a közös euróövezeti kötvénykibocsátáshoz.

Az IMF májusban 30 milliárd dollár összegű, három évre szóló keretösszeget hagyott jóvá a pénzügyi válságba került Görögországnak, amiből eddig közel 10,58 milliárd dollárt utalt át.

A Görögországban tárgyaló IMF-küldöttség vezetője, Poul Thomsen a hét végén úgy vélte, hogy 2011 végére stabilizálódhat a görög gazdaság. A görög kormány a jövő év egészére 3 százalékos GDP-csökkenést vár a gazdaság idei 4,6 százalékos gyengülése után.

A kormány megszorító költségvetési terve szerint jövőre kiadáscsökkentést hajtanak végre a veszteséges állami vállalatoknál, az egészségügyben, és mérséklik a védelmi kiadásokat. Januártól emelik az áfát, 11 százalékról 13 százalékra, de a GDP alakulása szempontjából különösen fontos idegenforgalmi ágazatban 11 százalékról 6,5 százalékra csökkentik az áfakulcsot.

A megszorítások következtében Görögország GDP-arányos államháztartási hiánya jövőre várhatóan 7,4 százalékra csökken az idei érve tervezett 9,4 százalékról. A tavalyi deficit 13,61 százalék volt.  • Hírek
  • Bankszámla