A nyugdíjbiztosító ismertette a pénztárválasztás részleteit

2010.12.22. 17:08

A magán-nyugdíjpénztári tagnak 2011. január 31-ig személyesen kell nyilatkoznia a 36  nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál vagy a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál illetve az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóságnál (ONYF), ha a magán-nyugdíjpénztári tagságát fenn kívánja tartani - hangzott el szerdán az ONYF budapesti tájékoztatóján.

A magán-nyugdíjpénztári tagnak, aki a magánnyugdíjrendszerben fennálló tagsági jogviszonyát nem kívánja fenntartani, személyesen nem szükséges megjelennie, mivel nyilatkozattétel hiányában a társadalombiztosítási nyugellátásban nem részesülő magán-nyugdíjpénztári tag tagsági jogviszonya a törvény erejénél fogva 2011. március 1. napjával megszűnik.

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépő tagnak a magánnyugdíjpénztára felé kell írásban rendelkeznie arról, hogy a visszalépő tagi kifizetések összegével (az egyéniszámla-egyenleg tagdíjbefizetése alapján kiszámított hozamgarantált tőke összege feletti összeg, valamint a pénztártagság ideje alatt befizetett tagdíjkiegészítés összege) miként rendelkezik.

A lehetőségek: egy összegben veszi fel, vagy önkéntes kölcsönös nyugdíjbiztosító pénztárba vagy a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben létrejövő egyéni számláján történő jóváírás érdekében a Nyugdíjbiztosítási Alap részére történő átutalását kéri.

Elektronikus formában nem lehet nyilatkozni, azt csak személyesen lehet,  a személyi igazolványt, vagy a lakcímkártyát bemutatva - felelte egy kérdésre Mészáros János, az ONYF főigazgatója.

Azt az ONYF nem tudja kiszámítani, hogy milyen állami nyugdíjra számíthat az az ügyfél, aki magán-nyugdíjpénztári tagságát fenn kívánja tartani és szeretné tudni, hogy például 10 év múlva, a nyugdíjjogosultságát elérve milyen összegű lesz az állami nyugdíja - felelte egy másik kérdésre a főigazgató.