Az amerikai lakosság borúlátó anyagi helyzetét illetően

2010.12.27. 17:01

Az amerikaiak 42 százaléka érzi úgy, kevésbé biztonságos az anyagi helyzetük, mint egy évvel ezelőtt - derül ki a Harris Poll felmérésének eredményeiből.

A 2331 megkérdezett felnőtt csaknem fele érezte úgy, éppen olyan az anyagi helyzete, mint egy évvel korábban, míg 19 százalék kedvezőbbnek ítélte meg jelenlegi helyzetét. Egy évvel ezelőtt, a közvélemény-kutató akkori vizsgálata alkalmával az emberek több mint fele látta kedvezőtlenebbnek pénzügyi helyzetét, mint az azt megelőző évben.

A gazdaság teljesítményére vonatkozó kilátásokat illetően a megkérdezettek 26 százaléka gondolja azt, hogy a gazdasági helyzet tovább romlik, 29 százalék javulást, míg 45 százalék stagnálást jósol. Egy hónappal ezelőtt 34 százalék várt javulást, és 25 százalék volt borúlátó a gazdaság jövőbeli teljesítményét illetően.

A helyi munkaerőpiacokra vonatkozó kérdésre a válaszolók csupán 13 százaléka ítéli kedvezőnek a helyi adottságokat, míg 63 százalék kifejezetten rossznak. Nagyjából 25 százalék számít arra, hogy a munkaerőpiaci körülmények javulnak az elkövetkezendő hat hónapban, míg 22 százalék további romlást vár.

A felmérés szerint az amerikai háztartások 49 százaléka tervezi kiadásainak csökkentését a következő évben, míg 41 százalék csökkentene adósságán.