Jókedvűek az eurózóna üzletemberei

2011.01.06. 14:34

Három év óta a legmagasabb szintre emelkedett a gazdasági hangulat mutatója decemberben az euróövezetben - derül ki az Európai Bizottság csütörtökön ismertetett adataiból.

Az összetett mutató 1,1 ponttal 106,2 pontra nőtt az euróval fizető 16 országban - amely Észtország január 1-jei csatlakozásával most már 17 államot jelent -, a 27 tagországban 1,0 ponttal 106,1 pontra emelkedett a mutató.

A bizottság elemzése szerint a vártnál nagyobb mértékben javult az index az euróövezet két legnagyobb gazdaságában, Németországban és Franciaországban, az adósságproblémákkal küszködő déli országokban azonban még csökkent, Spanyolországban 0,9 ponttal, Görögországban 1,4 ponttal.

Az üzleti szféra hangulatát jellemző almutató húzta fel igazából az indexet - a mutató 0,6 pontról 4,7 pontra javult -, mert a fogyasztói bizalom almutatója változatlanul a negatív tartományban van, sőt romlott is novemberhez képest: mínusz 11 pontra mínusz 9,4-ről. Az elemzők szerint ez egyértelműen jelzi az egyes országokban bevezetett megszorító intézkedéseknek a lakosság hangulatát negatívan befolyásoló hatását.