Csúcson a német üzemanyagárak is

2011.01.18. 15:34

Németországban meghaladta a literenkénti 1,50 eurós szintet a benzin ára a német autóklub (ADAC) kedden közölt adatai szerint.

A dízel üzemanyag ára is emelkedik, országszerte elérte az 1,35 eurós határt. Az üzemanyag legutóbb 2008 nyarán volt ennyire drága, akkor, amikor a kőolaj ára történelmi csúcsra, hordónként 147 dollárra emelkedett.

Az olaj ára most is ütemesen nő, közelíti a 100 dolláros szintet, a forintban számolva 408 forintos benzin és 367 forintos dízel azonban nem csupán a nyersanyag drágulásának a következménye az ADAC szerint. "Az olajtársaságok is sokat keresnek az üzemanyag árának emelkedésén" - mondta a szervezet egy szóvivője.

A Németországban megindult robbanásszerű áremelkedéssel összefüggésben a berlini kormány bírálta az olajtársaságok magatartását. Rainer Brüderle gazdasági miniszter szerint súlyos következményei lesznek, ha a versenyhatóság kartellezést tár fel az ágazatban.

Az ADAC szerint az üzemanyagárak tovább emelkedhetnek, akár már a héten folytatódhat a drágulás. A tapasztalatok szerint a kutaknál a hét vége felé emelik az árakat, a hét elején pedig általában kisebb csökkenés tapasztalható. "Ezért aki teheti, ne éppen pénteken tankoljon" - javasolta a német autóklub szóvivője.