Túl lehet a mélyponton a magyar ingatlanpiac

2011.01.18. 14:50

Az ingatlanpiacon a bérleti díj, a hozam és a kihasználatlanság elérte a mélypontot, így az ingatlanok értékcsökkenése is megállt, s 2011-ben elindulhat az emelkedés - mondta Balla Ákos, a Colliers International ingatlan tanácsadó üzletágvezetője kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Példaként elmondta, az irodapiac jelenlegi 26,6 százalékos kihasználatlansága az év végére 20 százalékra csökken.

Kifejtette, azok a cégek, amelyek két év múlva 5 ezer négyzetméternél nagyobb területet szeretnének bérelni, kénytelenek előbérleti szerződést kötni, ez pedig beindítja a fejlesztéseket.

Balla Ákos elmondta azt is, bár a bankok tavaly az együttműködő ingatlanfejlesztőkkel újratárgyalták a hiteleket, s a hitelezés újra elindult, csak magas önerővel lehet az új fejlesztésekhez finanszírozást szerezni.

A szállodaiparról közölte, Budapesten tavaly 5 százalékkal nőtt a szállodákban a vendégéjszakák száma. Miután a 4 és 5 csillagos szállodák ára alig magasabb a 3 csillagosokénál, ezek kihasználtsága emelkedett. Az ilyen szobák száma 2010-ben ezerrel nőtt, míg az idén ötszáz épül - mondta Balla Ákos.

Az eseményen Tim Holzebos ügyvezető igazgató elmondta, a kiskereskedelmi ingatlanok piacán a régebbi bevásárlóközpontok újjáépítése és fejlesztése várható, újak építése helyett.

Csörgő Anita üzletágvezető hozzátette, a budapesti A-kategóriás bevásárló központokban a bérleti díj 32-85 euró havonta és négyzetméterenként. A B-kategóriában 14-28 euró a fajlagos bérleti díj, míg a Váci utcában 80 eurótól lehet üzletet bérelni.

Elmondta azt is, hogy a kifizetett iroda bérleti díjak alacsonyabbak a kínálati díjaknál. Például a Váci úton 12-13,5 eurót kérnek havonta egy négyzetméterért a hirdetők, de a szerződéseket csak 9-11 euróra kötik. Erre jön még az üzemeltetési díj, ami 3,5-4 euró.