Még a hónapban lesz szlovák-magyar gázegyezmény

2011.01.21. 10:22

Orbán Viktor miniszterelnök még ebben a hónapban aláírhat egy újabb szlovák-magyar közvetlen gázvezeték összeköttetés kiépítéséről szóló egyezményt - mondta Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyi államtitkára a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában.

Bencsik János hangsúlyozta: össze kell kapcsolni a közép-európai hálózatokat, mert jelenleg egyoldalú a betáplálási lehetőség, Oroszországból egy vezetéken keresztül érkezik a gáz jelentős része, az osztrák oldali betáplálás kapacitása pedig szűk, azt ki kell bővíteni. Emlékeztetett: meg kellett építeni Románia és Magyarország között egy kapcsolódási pontot, és hamarosan átadják a horvát-magyar gázvezetéket is.

A hosszú távú energiastratégiáról elmondta: annak egyszerre kell biztosítania Magyarország biztonságos és hosszú távú energiaellátását, valamint azt, hogy teljesíteni tudjuk a klímaváltozással kapcsolatos kötelezettségeinket. Kifejtette: az új energiapolitikában hármas szempontrendszert kell érvényesíteni, így a hosszú távú ellátásbiztonság, a megfizethető technológia és a fenntarthatóság elveit vették figyelembe a tervezésnél.