Vitték az államkötvényeket, mint a cukrot

2011.01.27. 12:18

Komoly érdeklődés mellett vitték el a magyar államkötvényeket a bizakodó nemzetközi befektetői hangulatban. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a nagy vételi érdeklődésre való tekintettel mindegyik kötvényből a terv felett bocsátott ki és eközben látványosan csökkentek az átlaghozamok a két héttel ezelőtti aukció eredményeihez képest.

A hároméves magyar államkötvénynél a 20 milliárd forintnyi meghirdetett mennyiségre összesen 57,7 milliárd forintnyi vételi ajánlatot nyújtottak be az elsődleges forgalmazók. A kétszeres lefedettség mellett az elfogadott ajánlatok átlaghozama 6,9 százalékos lett.

Az ötéves kötvényből a 15 milliárd forintnyi meghirdetett mennyiségre összesen 84,3 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett, amelyek közül 22,5 milliárdnyit fogadott el a kibocsátó. A négyszeres lefedettség mellett az átlaghozam 7,07 százalékos lett.

A 10 éves államkötvényből 10 milliárd forintnyit tervezett értékesíteni az ÁKK, erre 27 milliárdos vételi érdeklődés érkezett. Az aukciós átlaghozam 7,25 százalékos lett.