Jusztina
10 °C
27 °C

Bankoktól kérne segítséget a kormány az energiaprogramhoz

2011.01.30. 09:22

Az első félév végére befejezik a megújuló energiaforrások kiaknázásához szükséges engedélyezési eljárás egyszerűsítését és ezzel párhuzamosan folyik azoknak az energiahatékonysági csomagoknak az összeállítása is, amelyek finanszírozását a tőkepiacokról tervezi Magyarország - mondta Olajos Péter, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára az MTI-nek.

A zöldgazdaság fejlesztéséért és a klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár szerint a jelenlegi mintegy 50 féle engedélyt 10 körülire szeretnék csökkenteni, hogy a megújuló energiaforrások kiaknázásába történő befektetés versenyképes legyen legalább régiós szinten. Olajos Péter emlékeztetett arra, hogy a  Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Terv 2020-ig 14,65 százalékban határozza meg a megújuló energia arányát a felhasznált primer energiából és a becslések szerint ehhez mintegy 1.500 milliárd forint beruházás szükséges.

A cselekvési terv része az energiahatékonyság- és takarékosság ösztönzése is. Az erre fordítható korábbi pénzügyi források, az operatív programok napjainkra kimerültek, ezért szükséges a tőkepiacokhoz fordulni. Mint magyarázatként hozzáfűzte, a nemzetközi pénzintézetek, a befektetési bankok és a különböző alapok nyitottak az ilyen beruházások finanszírozására, ha azok megfelelő méretűek. "Ezért különböző befektetési csomagokat készítünk elő, és ezekről várhatóan már a nyáron tárgyalásokat kezdünk a piaci szereplőkkel" - mondta Olajos Péter. Példaként a 260 fürdő és a meglévő 71 kórház energetikai korszerűsítését említette egy-egy csomagként. Ez a két terület ugyanis nagyságrendileg mintegy 100-100 milliárd  forint beruházást jelentene, ami már eléri a befektetési bankok, alapok, nemzetközi pénzintézetek "ingerküszöbét".