Ötből négy magyar bankol

2011.02.03. 11:47

Tíz év óta 2010 volt az első év amikor nem emelkedett számottevően a bankok ügyfélköre Magyarországon; továbbra is a felnőtt lakosság 82 százalékának van bankkapcsolata - közölte a GfK Hungária Piackutató Intézet. A vizsgált 15-69 éves korú lakosság négyötöde áll legalább egy bankkal kapcsolatban. Kicsit kedvezőbb a helyzet a 25-65 éveseknél, akik közül több mint 88 százalék a banki ügyfél.

Az alacsony szintű termékhasználatból adódóan a magyarok átlagosan mindössze 1,2  bankkal állnak ügyfélkapcsolatban. Ebből a szempontból a legaktívabbak a magas iskolai végzettségűek és magas keresetűek, és az átlagnál magasabb a bankkapcsolati szám a megtakarításaikat aktívan kezelők körében.

Kelet-európai összehasonlításban még bőven lenne fejlődési potenciál Magyarországon, ugyanis nemcsak a gazdaságilag lényegesen fejlettebb Ausztria vagy Szlovénia előz meg bennünket, hanem Csehország, Szlovákia vagy Horvátország  is - derül ki a GfK Hungária Pénzügypiaci Adatszolgáltatások 2010 című összefoglaló tanulmányának legfrissebb eredményeiből.