Újabb elemzés sürgeti a kiadáslefaragást

2011.02.03. 17:46 Módosítva: 2011.02.03. 22:11

Michal Dybula, a BNP Paribas regionális elemzőjének legfrissebb, Magyarországra vonatkozó elemzése szerint helyes, ha a kormány a kiadások csökkentésére helyezi a hangsúlyt. A fő veszélyt "a Magyar Nemzeti Bankkal való elégtelen együttműködésben" látja.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Nátrán Roland helyettes államtitkár közelmúltban tett kijelentései arra engednek következtetni, hogy a kormány 2013-ra a strukturális deficit 600-650 milliárd forintos csökkentését tűzte ki célul, amely a 2010-es bruttó hazai termék 2,3 százalékának felel meg. Ez a megszorítás feltétlenül szükséges az elsődleges strukturális többlet növeléséhez, ennek révén a jövőben is fenntartható lenne az államadósság GDP-hez képest még mindig rendkívül magas arányának folyamatos csökkentése - mutat rá az elemzés.

"Ez rendkívül fontos lenne 2010 kiábrándító második féléve után, melynek során a pénzügyi piacokkal való kommunikáció hiánya és a szokatlan, ellentmondásos állami intézkedések leminősítésekhez, a kötvények és az ország pénznemének komoly gyengüléséhez vezettek" - vélekedik Michal Dybula.

Úgy látja: az említett intézkedések nélkül az államháztartási hiány már 2013-ra jóval meghaladná a GDP 3 százalékát, mivel addigra minden "különadó" lejár, és bevezetik a társasági adó általános csökkentését. Ez minden valószínűség szerint a magyar államadósság újbóli növekedését idézné elő, mivel a deficit kedvezőtlen alakulására válaszképpen felszökne a magyar államkötvények kockázati prémiuma, méghozzá valószínűleg igen meredeken.