Rudolf
2 °C
13 °C

Magyar cégeknek kellene a montenegrói olaj

2011.02.18. 13:36

Tizenöt külföldi cég érdeklődik Montenegró dél-adriai part menti övezetében koncessziós olaj- és gázkutatás iránt, köztük a Mol többségi tulajdonában lévő horvát INA, valamint a budapesti bejegyzésű TDE Services - közölte a montenegrói gazdasági minisztérium pénteken. A 2006-ban függetlenné vált országnak jelenleg nincs olajtermelése, de a rendelkezésre álló részadatok alapján saját készletekből is fedezni tudná olaj- és gázszükségletét - tartalmazza a minisztériumi közlemény.

A 30 évre szól koncessziós megállapodás valamennyi munkafázisra kiterjed, a kutatásra, a lelőhelyek felmérésére, a fejlesztésre és a kitermelésre. Lehetőség van továbbá a koncesszió meghosszabbítására. Szándéknyilatkozatot küldött már el egyebek között az orosz Gazprom Neft, és szerbiai leánycége a NIS, a legnagyobb orosz nem állami gáztermelő Novatek, továbbá a Hess Corporation amerikai olaj- és gázipari vállalat és az olasz ENI.

Érdeklődik továbbá mások mellett az INA, a magyar TDE Services, a norvég Statoil, a francia Total, a görög Hellenic Petroleum, valamint az olasz Edison. A TDE Services honlapja szerint a budapesti bejegyzésű, 1990-ben alapított osztrák-magyar vegyesvállalat elsősorban az energia és a szénhidrogén területén tevékenykedik.