Mehet Amerikába az 5 milliárd dollárnyi kötvény

2011.02.18. 14:39

Az Amerikai Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) engedélyezte Magyarországnak legfeljebb 5 milliárd dollár értékű állampapír kibocsátását az amerikai piacon. Az ÁKK az éves kibocsátási terv szerint az idei évben összesen 4 milliárd euró (5,4 milliárd dollár) értékben tervez külföldi devizában  denominált kötvényt kibocsátani. Ezzel lejáró adósságát és az IMF és az Európai Unió 2008-as hitelcsomagjából esedékes 2 milliárd eurót fizetheti vissza.

Az amerikai kibocsátási keret az MTI információi szerint nem meghatározott időtartamra, hanem az engedélyezett mennyiség eléréséig szól. A lépés mindenestre arra utal, hogy – bár az idei külföldi lejáratok euróban vannak – az ÁKK a lehetőségek között tartja a dollárban történő kibocsátást.

Az idén két, egyenként 1 milliárd euró értékű külföldön kibocsájtott magyar államkötvény jár le, az egyik június, a másik október végén. Ezen felül a magyar állam az idén kezdi meg a 2008 őszi nemzetközi hitelcsomag törlesztését: az utolsó negyedévben – várhatóan november végén-december elején – 2 milliárd eurót kell visszafizetnie az Európai Uniónak.

A magyar állam  öt év szünet után legutóbb 2010 januárjában bocsátott ki dollárkötvényt. A tízéves, évi 6,25 százalékos kamatú kötvényből nagy érdeklődés mellett 2 milliárd dollár értékben értékesítettek a tízéves amerikai államkötvényekét 2,65 százalékkal meghaladó hozamon. A januári dollárkötvénnyel a teljes tavalyi devizakibocsájtási terv teljesült, így az volt az ország utolsó külföldi kötvénykibocsátása.