Tovább emelkedhet az olajár

2011.02.23. 14:28

Londoni iparági szakelemzők szerint a líbiai és az általános közel-keleti felfordulás miatt további kockázatok befolyásolják az amúgy is dráguló nyersolaj árát, szerdai londoni értesülések szerint a líbiai olajtermelés ötöde már kiesett az országban zajló összecsapások miatt.

A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, amely rendszeres olajpiaci elemzéseket is közöl, szerdai helyzetértékelésében azt írta, hogy a régióban kibontakozó társadalmi felkelések közepette a termelési kapacitásfelesleggel bíró fő termelők esetleg "nem sietnek" az árkockázatok csökkentésével.

A Barclays Capital szakelemzői közölték: ebben a környezetben a ház 2011-re érvényes árprognózisára - amely szerint a Brent globális alaptípus hordójának egész éves átlagára az idén 91,0 dollár lesz a tavalyi 80,3 dollár után - felhajtóerőt jelentő kockázatok hatnak. A cég ugyanakkor egyre inkább helytállónak tartja azt a középtávú előrejelzését, amely szerint a Brent éves átlagára 2015-ben már 135 dollár lesz.