Csökkentek a prémiumok a Wall Streeten

2011.02.24. 17:09

Tavaly nyolc százalékkal kevesebb prémiumot kaptak a Wall Street-i brókerek, mint az előző évben - közölte csütörtökön az állami számvevőszék vezetője.

Thomas DiNapoli tájékoztatása szerint a beérkezett személyi jövedelemadó bevallások alapján 20,8 milliárd dollárra tehető ez az összeg az egy évvel korábbi 22,6 milliárdot követően. Egy átlagos Wall Street-i alkalmazott tavaly 128,530 dollár pluszpénzt vihetett haza, ami 9 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

2008-ban, a válság csúcsán a Wall Street-i brókereknek 17,4 milliárd dollár prémiumot fizettek ki, jóllehet az volt a szakma egyik legrosszabb éve. Igaz ez jócskán messze van a 2006. csúcstól, amikor több mint 34 milliárd dollárt kaptak a New York-i pénzügyi szakma dolgozói.

A kisebb jövedelem hátrányosan érinti a városi kasszát is: a válság előtt a Wall Street-hez kapcsolódó tevékenységből származott az adóbevételek 13 százaléka, most 7 százaléka.

Az iparágban több 30 ezer munkahely szűnt meg a recesszió miatt, a foglalkoztatottak száma 16 százalékkal esett vissza, ami közel négyszerese a New York egészében végrehajtott leépítéseknek. Ugyanakkor tavaly augusztus és december között 3600 új munkahely jött létre.