Már várják a turistákat Tunéziában

2011.03.05. 15:16

Legkevesebb negyven százalékkal visszavetette az idegenforgalom bevételeit Tunéziában a januári népi felkelés, amely menekülésre kényszerítette Ben Ali elnököt és további tüntetésekhez, felkelésekhez vezetett az arab világban.

Turisták ezreit evakuálták az üdülővárosokból, amint a tiltakozások januárban elérték csúcspontjukat, a 40 százalékos visszaesés pedig arra késztette a kormányt, hogy visszacsábításukra kampányt indítson.

A visszaesés nem kis problémát jelent Tunézia számára, amely régóta közkedvelt üdülési célpont 1410 kilométeres mediterrán tengerpartjának, ókori római építészeti emlékeinek és hatalmas festői sivatagi területeinek köszönhetően.

A turizmus durván 400 ezer embert foglalkoztat az ország 10 milliós lakosságából, és mintegy 2,5 milliárd dolláros bevételt hozott tavaly, a bruttó nemzeti termék több mint 6 százalékát.

Most, amikor Tunézia helyének megtalálásért küzd, miközben a fővárosban még tartanak a tüntetések, és a kormány a növekvő bűnözéssel kénytelen felvenni a harcot, a tunéziaiak azt a kérdést teszik fel, vissza fognak-e térni a turisták.