Újra megpróbál kiszállni a Giróból az MNB

2011.03.16. 11:29

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) eladásra kínálja a GIRO-ban lévő érdekeltségét, a jegybank 182 darab részvényét négy részvénycsomagban kívánja értékesíteni, április 13-ig várják a vételi ajánlatokat - közölte az MNB szerdán az MTI-vel.

A jegybank tavaly november közepén egyszer már meghirdette eladásra a GIRO Zrt.-ben lévő 7,3 százalékos tulajdonrészét, december 14-i beadási határidővel.     A novemberi pályázatot az MNB január elején eredménytelennek nyilvánította, miután az egyetlen beérkezett vételi ajánlat árát túl alacsonynak találta, derül ki az MNB honlapjáról. A jegybank a sikertelen pályázat után döntött úgy, hogy új pályázatot ír ki, azzal a különbséggel, hogy részesedését négy részvénycsomagra bontva kínálja megvételre.

A szerdai közleményben azt írták: mivel az MNB hosszú távon csak olyan cégekben kíván tulajdonos lenni, amelyekben a tulajdonlás a jegybank alapvető feladatainak ellátásával összefügg vagy ahhoz nélkülözhetetlen, ezért az MNB pályázatot ír ki a GIRO-ban lévő, összességében 7,3 százalékos részesedésének eladására. Az MNB a 182 darab részvényét a honlapján elérhető pályázati felhívás szerint négy részvénycsomagban - amelyek 46, 46, 45, illetve 45 darab részvényt tartalmaznak - kínálja eladásra.