Komoly áremelésre készül a Nike

2011.03.18. 20:28

Jelentős áremelésre készül a Nike, a világ legnagyobb sportszergyártója.

A társaság pénteki bejelentése szerint az áremelés egyebek között a kaucsuk és a gyapot drágulása, valamint a szállítási költségek emelkedése miatt elkerülhetetlen.

Ugyancsak pénteken jelent meg a cég negyedéves beszámolója, amely szerint a jövedelmezőség már az utóbbi hónapokban is romlott; a haszonkulcs az üzleti év harmadik negyedévében 1,1 százalékponttal 45,8 százalékra csökkent, a jelenlegi negyedévben pedig a cég várakozása szerint 3 százalékponttal lesz alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

A társaság bevétele éves szinten 7 százalékkal 5,1 milliárd dollárra nőtt, az adózott nyereség pedig 5,2 százalékkal emelkedett - 497 millió dollárról 523 millióra -, de így is elmaradt az elemzői előrejelzésektől, részvényenként 1,08 dollár lett, míg elemzők 1,12 dollárra számítottak.

A Nike teljesítménye 19 negyedéve először marad el az elemzői várakozásoktól, amit a befektetők nem fogadtak megértéssel, a Nike részvény árfolyama így közel 10 százalékkal gyengült a negyedéves beszámoló megjelenése után.