Bulgária is benne lesz a versenyképességi paktumban

2011.03.24. 10:57

Bulgária csatlakozik az euróövezeti versenyképességi paktumhoz, jelentette be Bojko Boriszov miniszterelnök csütörtökön a szófiai Parlamentben, kiemelve, hogy a lépés segíti majd az ország euróövezeti csatlakozását és elkerülhetővé teszi marginalizálódását az EU-ban.

Az uniós kormányfők pénteken ülnek össze a versenyképességi paktum megvitatására, melynek célja pontot tenni az euróövezeti szuverén adósságszolgálati válság végére. Az egyezmény korlátot szab az államadósságnak és a költségvetési hiánynak, emeli a nyugdíjkorhatárt és rugalmasabbá teszi a foglalkoztatási szabályokat.

"Az egyezmény aláírásával Bulgária kivédheti egy kétsebességes Európa kialakulásának kockázatait, azt, hogy az EU-ban zajló folyamatok fő sodrásán kívül maradjon" - mondta Bojko Boriszov. "Bulgária  csatlakozása versenyképességi paktumhoz megnyitja a lehetőséget  az előtt, hogy az európai család tevékeny tagjává válhasson."

Bojko Boriszov azonban hangsúlyozta, hogy nem fogják megemelni a társasági adót, ami 10 százalékkal jelenleg a legalacsonyabb az EU-ban.

A versenyképességi paktumot számos euróövezeten kívüli uniós tagország is aláírni készül, még annak kockázatával is, hogy ezzel megosztják az uniót és megerősítik Németország politikai vezető szerepét.