Tízezrek tüntetnek Londonban a megszorítások ellen

2011.03.26. 14:59

Több tízezer ember jelent meg Londonban szombaton, hogy a kormány megszorító intézkedései ellen tüntessen. A demonstrációt szervező szakszervezetek több mint százezer embert vártak a tüntetésre, amelyre 4 500 rendőrt vezényeltek az erőszakos jelenetektől tartó hatóságok. A szakszervezetek azt ígérték, mindent megtesznek, hogy a tüntetés "családbarát" legyen.

A késő délelőtt kezdődött tüntetés első óráiban "karneválhangulat" uralkodott London utcáin, ahol zenekarok és kórusok szórakoztatták a demonstrálókat, köztük sok gyerekes családot - közölte az AFP francia hírügynökség. A BBC brit közszolgálati adó helyszínin tudósítója szintén azt közölte, hogy "karneváli a hangulat" a tüntetésen.

A brit országos szakszervezeti szövetség (TUC) közlése szerint több mint százezer embert vártak a kormány megszorító intézkedései ellen rendezett tüntetésre. A Unite szakszervezet vezetője az AFP-nek elmondta: a részvétel "legvadabb álmaikat is felülmúlta" és lehet, hogy a mostani generáció legnagyobb szakszervezeti tüntetése lesz a szombati. A BBC közlése szerint a Unite tagjai közül olyan sokan jelentkeztek, hogy a szakszervezet nem tudott elég buszt és vonatot szerezni számukra.

A londoni parlament és a brit kormányfő rezidenciája mellett is elhaladó tiltakozó menet végállomása a Hyde-park lesz, ahol mások mellett a Munkáspárt elnöke, Ed Milliband tart beszédet.

A Scotland Yard 4 500 rendőrt vezényelt London utcáira a tüntetés miatt, attól tartva, hogy a demonstráció erőszakossá válhat.